Šéf armády chce odísť, i keď ho neodvolajú

19.10.2011 Bratislava

BRATISLAVA 19. októbra (WEBNOVINY) - Šéf slovenskej armády Ľubomír Bulík chce odísť zo svojho postu aj po tom, ako minister obrany Ľubomír Galko minulú stredu stiahol návrh na jeho odvolanie z rokovania vlády, keď jej nebola vyslovená dôvera.

"Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky pozorne vníma politické dianie na Slovensku, napriek tomu však na svojej žiadosti o uvoľnenie z funkcie trvá. Zároveň si ale uvedomuje svoju zodpovednosť za stabilitu v OS SR a preto svoje prípadné ďalšie zotrvanie vo funkcii bude konzultovať s novým ministrom obrany," uviedol poverený hovorca Ozbrojených síl SR Peter Michnica.

Galko po minulotýždňovom rokovaní vlády uviedol, že na základe jeho rozhodnutia vláda nerokovala o Bulíkovom odvolaní.

"Vzhľadom na to, že vláda padla a nie je isté, či ďalší minister, ktorý vzíde z volieb, bude chcieť transformovať ozbrojené sily tak, ako sme to mali my v pláne," povedal Galko. Bulík sa s Galkom pred časom dohodol na odchode do civilu k 30. novembru.

Vo funkcii náčelníka je od 20. decembra 2004, o rok sa mu malo skončiť posledné - druhé funkčné obdobie. Dôvod, prečo sa s Bulíkom dohodol na predčasnom ukončení pôsobenia v ozbrojených silách, bol podľa ministra obrany ten, že nové ozbrojené sily by mal budovať nový náčelník. Nie je však isté, či nový minister obrany bude chcieť pokračovať v politicko-strategických rozhodnutiach súčasnej vlády, dodal.


Minister návrh na odvolanie Ľ. Bulíka stiahol (12. októbra 2011)


Náčelník Bulík skončil, tvrdí minister (30. septembra 2011)
 

Vyberte región